Om squash
Squash är en racketsport som spelas av över 20 miljoner människor från över 185 olika länder. Det finns över 50.000 squashbanor världen över och mer än 140 erkända nationella förbund.
Squash uppfanns vid Harrow School i England omkring 1830 och idag anses squash som en av de snabbaste och mest krävande sporterna i världen, exempelvis rankas det av Forbes magazine som ”world’s no. 1 healthiest sport”.
Under en match alternerar spelarna att slå en liten gummiboll med sitt racket, mot de spelbara ytorna på banans fyra väggar, medan man kombinerar styrka med finess och snabbhet. Squash är en spännande sport lämplig för spelare i alla åldrar. Idag fortsätter squash att växa som en internationell sport med turneringar som drar spelare från hela världen.
Generellt
Som tävlingsidrott är squash mycket konditionskrävande och tempot ofta högt. Tävlingsmatcher varar oftast mer än en timme. Som motionsidrott bestämmer man själv tempot, men squash har alla möjligheter att ge mycket motion på kort tid.
Historik
Squash kommer som så många andra bollsporter från England. I sin första gestalt såg man det redan i mitten av 1800-talet. Ett spel som inte alls är likt det vi ser på squashbanor världen runt. Det moderna spelet är inte så gammalt. Squashens verkliga bredd och spridning kom under 20- och 30-talen. Det första officiella engelska amatörmästerskapet spelades 1970. Inofficiellt har det spelats om svenska mästerskap sedan 1937. Svenska Squashförbundet bildades 1965, och valdes 1969 in i Riksidrottsförbundet (RF). 1930 ägde de första öppna engelska mästerskapen rum, det numera klassiska British Open. Redan från början dominerade de professionella spelarna, främst då från England, Egypten, Pakistan och Australien.
Banan
Squash spelas på en bana med fyra väggar med linjer. Alla linjer är röda. Golvet är ljust naturfärgat trä. Väggarna är normalt gjorda av betong, med ett ytskikt av s.k. marmorputs som ger en slät yta, eller av en träpanel. Dörren är vanligtvis placerad i bakväggen och måste vara helt i plan med väggytan. Numera finns det banor helt eller delvis i glas eller plexiglas där de stora mästerskapen spelas. Ofta är banans golv målat i en färg för att bollen ska synas inför TV-publiken. Även vanliga banor kan numera ha olika färger – sk rainbow system.
Linjer
Front-, sid- och bakväggslinjerna begränsar banans yttermått. Om bollen kommer på linjen är den felaktig, utanför banan. Plåten samt röret ovanför på frontväggens nedre del är utanför banan. Man skulle kunna likna den vid andra racketsporters nät.
Bollen
Det finns numera ett bollsystem som skall underlätta spelet. Den vanligaste bollen har en gul prick och används för normalspelaren. Tävlingsspelaren använder en boll med två gula prickar. Spelare som är nya och håller på att lära sig spelet använder med fördel den helt svarta bollen utan någon prick. Den är 6% större och studsar bättre. Unga juniorer och helt nybörjare bör starta med den blå bollen som är c:a 12% större. Den studsar bra och det är lätt att få igång spelet. De båda sistnämnda bollarna kräver mycket liten uppvärmning – medan de båda andra kräver en stunds inbollning innan de studsar ordentligt. Bollen väger 23g och den är inte genomgjuten. Vid val av boll kan det också vara viktigt att ta hänsyn till hallens temperatur, kall bana – enkelgul boll och varm bana – dubbelgul boll.